WORKSHOP PERIOD II

“Doživjeti sreću”
Participativne radionice i streetscape igre u Teslinoj ulici,

18. – 28. travnja 2017

 

 

Najava radionica

Prijavite se za sudjelovanje u likovnim radionicama i streetscape igrama u Teslinoj ulici, od 18. – 28. travnja 2017. Naučite doživjeti sreću kroz sudjelovanje u  kreativnom radu i igri.  Poziv je otvoren za sve zainteresirane osobe, bez obzira na dob, profesionalni status ili državljanstvo. Pristup je slobodan i nema kotizacije. Točno vrijeme participativne radionice / igre će se dogovoriti između sudionika i izvođača. Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na jpiberni@grf.hr.

Teme i ciljevi radionica

Želite li sudjelovati u kreativnom radu na prostoru ulice? Ne trebate ničije dopuštenje za početak stvaranja – kreativnost je zapisana u vašem DNK. Mi želimo podijeliti svoje kreativne sposobnosti za poticanje demokratske dinamike. Svatko može sudjelovati u participativnom umjetničkom radu!

Od 18. do 28. travnja, četiri umjetnika će organizirati stvaranje umjetnosti u kojoj publika sudjeluje izravno u kreativnom procesu. Na taj način svi uključeni preuzimaju uloge ko-autora, urednika i promatrača umjetničkog djela. Dakle, ova vrsta umjetnosti je nepotpuna bez vašeg fizičke interakcije. Participativna umjetnost stvara dinamičan odnos između umjetnika, publike i njihove okoline. Participativna umjetnost nije nešto što samo gledate – ona je nešto u čemu direktno sudjelujete. Možete je dodirnuti, omirisati, pisati po njoj, razgovarati s njom, plesati, igrati se, učiti iz nje. Vi ste njezin ko-autor. Pridružite nam se u streetscape igrama u Teslinoj ulici, 18- 28. travnja 2017. godine.

.

Teslina street, Zagreb

Old historical street in the strict center of Zagreb city.

Upoznajte umetnike, dizajnere i arhitekte

Predstavimo autoricu: MAJA STRGAR KUREČIĆ

„Misli o sreći kroz oko polaroida“

Dobar dan svima. Što bi vas danas najviše usrećilo?
Da li je možda uspostavljanje kontakta sa slučajnim prolaznicima i snimanje portreta prolaznika polaroid kamerom? Pisanje misli i želja u oblačiće pored fotografije zalijepljene na veliki arak papira?
Koliko smo često, da ne kažemo svakodnevno, u takvoj gužvi da ne stignemo stati i razmisliti o malim, ali bitnim stvarima koje bi nas mogle razveseliti i usrećiti? Kroz jednostavno (i konkretno) pitanje, sudionici „osvještavaju“ svoje želje, te su korak bliže ka njihovom ostvarenju.
Vjerujem da i samim činom fotografiranja i poklanjanja fotografije kao „suvenira“ možemo usrećiti sudionike.

Predstavimo autora: MARIO MILIČIĆ

Radionica stiro-tiska

Pozdrav svima! Što je to stiro-tisak? Dali je to neki tipfeler?
E pa nije. Stiro-tisak je tehnika otiskivanja pomoću stiropora, što bi značilo da se željeni motiv prvo prenese na stiropor te se uz pomoć skalpela izrezuje. Otiskivanje se vrši nanosom boje pomoću kista na stiropor te se pritiskom ručno otiskuje na željenu površinu. Recimo da je to nešto slično pečatu. Zvuči komplicirano ali nije.
A sto je to sreća?
Sreća dolazi iznutra ali može doći i izvana. Ponekad nas nešto “izvana” upućuje na taj unutarnji osjećaj sreće. Neka rečenica ili riječ koja nas asocira na trenutak sreće, stavljena u prostor, ima mogućnost komunikacije te sreće s drugima. Otiskivanje te riječi ili rečenice na majicu ili torbu omogućuje njihovo stavljanje u prostor te njihovo cirkuliranje po prostoru, komunicirajući sa svima željnima komunikacije.
Na radionici stiro-tiska polaznici će imati priliku naučiti ponešto o stiro-tisku te otisnuti upravo te rečenice ili riječi na majice i torbe (koje će poslije sušenja boje i peglanja moći ponijeti kući).

Predstavimo autoricu: KRISTINA CAREVA

Akupunktura grada

Pozdrav svima! Da li ste čuli za Akupunkturu grada? Mi smo organizirali nekoliko intervencija i događanja u različitim četvrtima gradova.
Nakon problematiziranja identiteta Tesline kao pješačke ulice tijekom prve radionice, u drugoj se Akupunktura grada bavi temom ulice kao galerije umjetničkih interaktivnih radova. Osnovni cilj radionice je stvoriti razumljiv prostorni koncept u kojem svaki element (umjetnički rad) zadržava vlastiti integritet no doprinosi i identitetu cjeline. Tijekom ove trodnevne radionice sudionici će kroz vođeni rad i uz participativne metode izraditi karte mogućih adekvatnih pozicija te koncepcijske scenarije smještaja umjetničkih dijela (nastalih na ostalim radionicama). Sudionici radionice trebaju biti zainteresirani za zajednički kreativan rad koji podrazumijeva, kako brzo iznošenje vlastitih stavova, tako i sposobnost brzog usvajanja tuđih razmišljanja.
Termini radionica
Ut, čet, pet – 25., 27. i 28.04.
Okvirno vrijeme rada je od 10:00 do 17:00

Predstavimo autoricu: ADRIANA TANFARA

Urbana papier mâché radionica i instalacija
TKO SAM JA?
“Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama” N. Tesla
“Tko sam ja?” je urbana papier mâché instalacija kojom se potiče društvena svijest o potrošačkom društvu i gubljenju osobnog i kolektivnog identiteta u istom. Instalacija se sastoji od dva dijela – statičnog, tj. figure bezličnog čovjeka u pravoj veličini koji sjedi na cesti, i participativnog – gdje polaznici (i prolaznici koji se žele uključiti) u Teslinoj ulici rade odljeve vlastitih lica kroz radionice.
Je li konzumiranje gotovih sadržaja jedini način da ispuni naše želje? Imamo sve, ali ništa više nas ne oduševljava. Što nas zapravo čini sretnima?